Vrijwilliger bij Srilancare

ayubowan

 

 

 

 

We zijn altijd ontzettend blij met allerlei activiteiten die vrijwilligers uitvoeren. SrilanCare komt in actie om kinderen, vrouwen en andere hulpbehoevenden in Sri Lanka te ondersteunen. SrilanCare werkt samen met de lokale partner het IRSD. Wat de stichting erg belangrijk vindt is dat zij alles in samenwerking met de lokale bevolking uitvoert. Zo helpt de bevolking bij het bouwen van de toiletten (denk aan het graven van een gat voor de septic-tank). Deze wordt dus niet voor hen gebouwd, maar mét hen. Dit zorgt voor een groot verantwoordelijkheidsgevoel bij de bevolking. Zij zien het als hun toilet, waardoor de waarde ervan groeit, ze er zuiniger op zijn en het project duurzaam is.

Als stichting zijn wij ontzettend blij met alle vrijwilligers en studenten die, op welke manier dan ook, een bijdrage willen leveren aan onze projecten in Sri Lanka. Of het nu gaat om het ondersteunen van een lopend project, een afstudeerproject, onderzoek of een stage, we hopen dat je een fantastische tijd tegemoet zal gaan.

Als je voor het eerst via onze stichting naar Sri Lanka gaat, komt er veel op je af. Wat moet je allemaal regelen? Waar kom je terecht? Hoe zien je dagen eruit? Je hebt vast ontzettend veel vragen, net als wij toen we voor het eerst gingen!

Om je een klein beetje op weg te helpen, hebben we wat praktische informatie en tips op papier gezet om je voor te bereiden. Zodat je alles eens rustig kunt lezen en voor jezelf op een rijtje zetten. Uiteraard zijn wij daarnaast ook altijd bereid om een afspraak te maken om dingen door te spreken en je verder voor te bereiden op dit fantastische avontuur.

We wensen je veel plezier met de voorbereidingen en natuurlijk ook heel erg veel plezier en succes in Sri Lanka!

Trudy Lamers +31(0)6 460 374 18 trudy.lamers@srilancare.com

 


1. Informatie over Sri Lanka  |  2. Voorbereidingen in Nederland  |  3. De paklijst  |  4. De reis en aankomst in Sri Lanka  |  5. Je thuis in Anuradhapura

 

1. Informatie over Sri Lanka
Sri Lanka, het vroegere Ceylon (inderdaad, van de thee!), staat al sinds de oude Grieken bekend als het paradijs op aarde. Het wordt ook wel ‘de parel van de Indische Oceaan’ genoemd, verwijzend naar de vorm van het eiland. Marco Polo vond het al een van de mooiste eilanden ter wereld. Sri Lanka ligt ten zuidoosten van India. Toen de Hollanders in het begin van de 17e eeuw aanmeerden, waren ze ook diep onder de indruk van de weelderige begroeiing, olifanten, pauwen en geurige kruiden en planten. Er is nog veel te vinden op Sri Lanka dat herinnert aan het bewind van de Hollanders, zoals het ‘Dutch Fort’ in Galle.
Ook nu nog is het land een parel in de Indische Oceaan, dankzij de rijke cultuurgeschiedenis, de overweldigende tropische natuur, de prachtige palmstranden, de sprookjesachtige meren vol lotusbloemen en de oosterse gewoontes.

SrilanCare in Sri Lanka
Stichting SrilanCare is actief in het noordelijke deel van Sri Lanka, in en rond de stad Anuradhapura, ook wel ‘de heilige stad’ genoemd. Anuradhapura heeft circa 57.000 inwoners en heeft vele Boeddhistische tempels en andere religieuze bouwwerken, waaronder de ‘Sri Maha Bodhi Tree’, een tempel rondom een boom die voortgekomen is uit een stekje van de boom waaronder Boeddha verlichting zou hebben bereikt.

Bevolking
In Sri Lanka wonen ongeveer 21 miljoen mensen, waarvan 75% Singhalees en 15% Tamils zijn en 10% andere culturele achtergronden hebben. De eigen voertaal is Singalees of Tamil. Engels is officieel de tweede taal van Sri Lanka, maar het niveau Engels is vrij laag, met name grammaticaal worden de regels niet erg strikt aangehouden (je hoeft dus niet bang te zijn dat je Engels niet goed genoeg is…). Ongeveer 70 procent van de bevolking in Sri Lanka is Boeddhist, 12 procent is Hindoe (vooral Tamils), 7 procent is christen en 10 procent is moslim. De bevolking is erg vriendelijk, gastvrij en behulpzaam. Bezoek je een van de vele tempels, houdt dan rekening met de bevolking. Het is de gewoonte dat je altijd buiten de tempel je schoenen uittrekt. Dit is ook vaak het geval als je bij iemand in huis wordt uitgenodigd. Verder moeten de knieën en schouders altijd bedekt zijn op openbare plekken. In de toeristische gebieden, bijvoorbeeld ten Zuid-Westen van Sri Lanka, is het door het toerisme normaler om de schouders en knieën onbedekt te laten.

Klimaat
Sri Lanka kent een tropisch klimaat met een temperatuur die varieert tussen de 25°C en 30°C. Er zijn twee moessonperiodes: van november tot april in het noordoosten en van mei tot oktober in het zuidwesten met in de regel een korte maar heftige tropische bui. In de bergen is de temperatuur beduidend lager.

Tijdverschil
Tijdens onze zomertijd is het in Sri Lanka 3 ½ uur later dan in Nederland. In de winter is dat verschil 4 ½ uur.

Munteenheid
In Sri Lanka betaal je met rupees. 100 Rupee is ongeveer € 0,60 (kijk voor de meest recente koers op www.wisselkoers.nl ). Bij aankomst op het vliegveld kun je gemakkelijk rupees pinnen.

Eten en drinken
Sri Lanka staat bekend om het heerlijke eten, waarbij de ‘local dish’ bestaat uit ‘rice & curries’ die je in talloze soorten kunt krijgen. Als vrijwilliger bij SrilanCare hoeft je je geen zorgen te maken, het gastgezin waar je komt te wonen zorgt ervoor dat er elke dag heerlijke maaltijden op het menu staan! Gebruikelijk is het om met je rechterhand te eten (je linkerhand is je ‘vieze’/toilet-hand).. We dagen je uit om dit te proberen! Een ontbijt zoals brood of yoghurt is niet gebruikelijk in Sri Lanka, de lokale bevolking eet meestal drie keer per dag rijst. Westerse maaltijden zijn in Sri Lanka ook verkrijgbaar. Vooral in de hoofdstad Colombo vindt je een uitgebreide keuze. Verder kun je in Sri Lanka overal een overvloed vinden aan vers fruit, zoals papaja’s, ananas, banaan (in vele soorten), mango’s en verse kokosnoot. Tip; drink eens een kokosnoot op de zondagsmarkt van Anuradhapura, een belevenis op zich!

Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer van Sri Lanka is over het algemeen goed geregeld. Een bijzonder leuke ervaring om hier gebruik van te maken! Zowel de bussen als treinen zijn goeie vervoersmiddelen, evenals de vele tuk-tuks.

Voor bussen en treinen koop je een ticket met een vaste prijs, die vaak erg goedkoop zijn, zo zit je bijvoorbeeld 3 uur in de bus voor ongeveer twee euro! Voor de trein kun je kiezen tussen eerste, tweede- of derde-klas reizen. Wij raden aan om tweede of eerste-klas te reizen. Derdeklas zijn de coupes waar je écht weinig ruimte hebt, tweede klas is in principe prima.
De tuk-tuk is een snel en gemakkelijk vervoersmiddel. Tuktuk-drivers zullen je al snel aanspreken of je een ritje wil, zorgt dat je vóór je instapt onderhandelt over de prijs. Een redelijk bedrag is zo’n 100 Rupee per kilometer.

Feestdagen
Sri Lanka is een land met veel feestdagen. Bij elke volle maan (‘Poya’) worden gebeurtenissen uit het leven van Boeddha herdacht. Alle publieke gebouwen en winkels en veel restaurants zijn dan gesloten. Het is een nationale feestdag, een dag waarop er niet gewerkt wordt. Houdt hiermee rekening als je door Sri lanka reist. De banken zijn op die dagen dicht, zodat alleen de eventuele pinautomaten je van de nodige rupees kunnen voorzien. De vieringen vinden vooral plaats in en rondom de tempels, het is zeker de moeite waard om op een Poya-dag bij een tempel te gaan kijken. Tip; trek iets wits aan naar de tempel, deze kleur wordt gedragen tijdens religieuze feestdagen in het Boeddhisme.

 


2. Voorbereidingen in Nederland 
Paspoort en visum
Je moet voor je reis naar Sri Lanka in het bezit zijn van een geldig Nederlands paspoort dat na vertrek uit Sri Lanka nog minimaal 6 maanden geldig is. Voor alle reizigers is een visum verplicht! Je dient een TOURIST VISA aan te vragen.

Ga je voor een periode van maximaal 30 dagen naar Sri Lanka, dan kun je online een visum aanvragen via het ETA systeem (Electronic Travel Authorisation). Dit kan vanaf 90 dagen voor vertrek. Via de Engelstalige website www.eta.gov.lk (Apply for an individual). Het tarief voor een toeristenvisum (30 dagen, double entry) bedraagt 35 dollar. Dit visum kun je ook op het vliegveld in Sri Lanka aanvragen, maar wij raden het aan om het van tevoren te regelen.

Blijf je langer dan 30 dagen, dan heb je een visum nodig dat je bij de ambassade van Sri Lanka kan aanvragen. Je vraagt dan een visum voor maximaal 90 dagen aan. Dit kan per post of persoonlijk bij de balie van de ambassade in Den Haag. Houd rekening met een aanvraagperiode van 8-12 weken, voor alle zekerheid. De benodigde documenten die je mee moet nemen en de procedure vind je op de website van de ambassade in Den Haag; http://netherlands.embassy.gov.lk/ . Het adres van de Ambassade van Sri Lanka in Nederland is: J. de Graefflaan 2, 2517 JM Den Haag. Tel: 0703655910. Je kunt je visum ook (tegen betaling) laten regelen door de visumcentrale www.visumcentrale.nl.

Vaccinaties
Inentingen worden wel dringend aangeraden, maar zijn niet verplicht. We adviseren je om 6 tot 4 weken voor vertrek al contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GGD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven. Waarschijnlijk heb je in ieder geval nodig: hepatitis A en B, buiktyfus en DTP. Afhankelijk van je zorgverzekering kan het zijn dat kosten voor vaccinaties worden vergoed, maar vaak komt in ieder geval een deel voor je eigen rekening. Kijk voor de meest recente informatie over vaccinaties op de websiteswww.visumcentrale.nl, www.visumcentrale.nlhttp://www.visumcentrale.nl enwww.visumcentrale.nl.

Medicatie meenemen
Als je zelf medicatie gebruikt, of bijvoorbeeld door een allergie epipennen bij je moet hebben, is het belangrijk hiervoor maatregelen te treffen. Je kunt medicatie meestal niet in je ruimbagage meenemen, omdat dit te koud is! Om medicatie mee te nemen in je handbagage, heb je een doktersvoorschrift nodig, waarmee je kunt aantonen dat jij die medicatie mee mag nemen. Regel dit bij je huisarts.

Verzekeringen
Je bent via SrilanCare NIET verzekerd tijdens je verblijf in Sri Lanka. Je dient zelf een reisverzekering af te sluiten. Let erop dat deze wereldwijd geldig is.

Geldzaken
Tegenwoordig vindt je bijna in het gehele land pin-automaten. Hier kun je gewoon met een Nederlandse pinpas pinnen, míts deze is ingesteld op de optie ‘wereldwijd pinnen’. Dit kun je meestal gemakkelijk via internetbankieren of een telefoontje met je bank aanzetten. Ga je gedurende je rondreis in een kleine locale gelegenheid bijvoorbeeld iets eten of drinken dan ontvangen ze uiteraard daar graag hun betaling in cash rupees.

Contactgegevens
SrilanCare wil graag van jou de contactgegevens ontvangen van jou en je ouders/partner/familie welke wij moeten contacten bij onvoorziene situaties. Laat jouw contactpersonen ook onze gegevens weten, deze zijn te vinden voorin dit handboek.

Tip; maak extra kopieën van je reisdocumenten zoals paspoort en ticket, verzekeringsgegevens, gegevens ziektekosten verzekering, bankgegevens (welk nummer je moet bellen om je rekening te blokkeren bij vermissing). Of scan ze in en mail het naar je eigen e-mailadres (en evt naar je contactpersonen). Je kunt dan altijd en overal uitdraaien maken indien nodig.

Singalees/Sinhala leren
Hoewel we het je niet verplichten, is het wel erg handig én leuk als je een aantal woordjes en korte zinnetje Singalees leert. Zoek maar eens op YouTube naar ‘Learn to speak Sinhala’ voor een aantal goeie voorbeelden. Veel succes!

 


3. De paklijst

Het is altijd lastig om te bedenken wat je mee moet nemen, vooral als je (in veel gevallen bij onze stichting) voor langere tijd naar Sri Lanka gaat. We hebben een kort overzicht gemaakt van wat je in ieder geval mee moet nemen;

 • Handdoeken (zou je eventueel ook ter plekke kunnen kopen)
 • Zonnebrandcréme en aftersun, is ter plaatse moeilijk te verkrijgen en van slechte kwaliteit
 • Deet 50%, anti-insectenspray voor op je lichaam.
 • Voor de dames; tampons zijn nauwelijks tot niet verkrijgbaar in Sri Lanka, maandverband wel
 • Katoenen lange broeken of lange rokken, in ieder geval tot onder de knie. Strakke broeken zijn meestal echt te heet! Ook voor mannen geldt bij bezoek van de tempels dat de broek de knieen moet bedekken
 • OUDE kleding; alles wat je daar draagt wordt verwassen/verbleekt van de zon
 • Diarreeremmers (loperamide), paracetamol/ibuprofen, ORS, zoutoplossing bij (dreigende) uitdroging.
 • Schoenen die lekker zitten (sneakers)
 • Teenslippers (kun je ook ter plekke kopen)
 • Blouse of t-shirts met korte mouwen
 • Lakenzak en kussensloop zijn prettig en aan te raden om van jezelf mee te nemen

In Sri Lanka zijn de meeste artikelen goed verkrijgbaar als toiletartikelen (shampo, dag/nacht creme, tandpasta, WC papier), water en levensmiddelen.

 


4. De reis en aankomst in Sri Lanka 
Het internationale vliegveld van Sri Lanka, Bandaranaike International Airport, ligt ten noorden van de hoofdstad Colombo. Om hier vanuit Nederland of Duitsland (Düsseldorf of Frankfurt) te komen, maak je minimaal één tussenstop, afhankelijk van je ticket en vliegmaatschappij. De totale reis duurt zo’n 12,5 tot 20 uur, afhankelijk van je ticket.
Zoals op de afbeelding hiernaast te zien is, ligt het vliegveld dicht bij de stad Negombo. We raden het aan om je eerste dagen en nachten in Negombo door te brengen om enigszins te acclimatiseren. We kunnen je eventueel begeleiden bij het zoeken naar een overnachtingsplek voor de eerste nachten.

Bij aankomst op het vliegveld, is het handig om direct Rupees te pinnen. Dit kan op het vliegveld van Negombo, als je door de douane bent, aan de linkerkant van het vliegveld. De eerste keer is het misschien moeilijk om een bedrag te kiezen, al die grote bedragen in beeld… Wij raden je aan om ongeveer 10.000 tot 20.000 Rupee per keer te pinnen, circa 60 tot 120 euro. Houd er met het pinnen van geld bij de bank rekening mee, dat je transactiekosten moet betalen per keer dat je geld opneemt.. Tip; de pinautomaten in Sri Lanka geven éérst je geld, daarná je bankpas terug. Loop dus niet weg na het aannemen van je geld!! Aan de rechterkant van het vliegveld vind je balies waar je een taxi voor een eerlijke prijs kunt regelen naar je slaapplaats.
Vanuit Negombo is het nog circa 4,5 uur rijden naar Anuradhapura. Wij kunnen voor je regelen dat je opgehaald wordt bij het hotel/hostel waar je verblijft en direct naar je nieuwe verblijfsplaats wordt gebracht.

 


5. Je thuis in Anuradhapura
Jawel, jouw nieuwe thuis is in Anuradhapura! SrilanCare heeft al een aantal jaren ervaring met het verblijven bij de lokale bevolking thuis, een erg bijzondere en leuke ervaring. Je maakt deel uit van het dagelijks leven en de cultuur, waarbij je in korte tijd veel kunt leren over de taal, cultuur en gebruiken van de Sri Lankanen.

Dit is Nimal Padmasiri, onze locale partner en fantastische gastheer! Hij stelt zijn huis beschikbaar voor vrijwilligers van stichting SrilanCare. Om je een indruk te geven van waar je terecht komt, volgen hieronder een aantal foto’s.